Хигиена на клепачите?

Хигиена на клепачите?

Знаехте ли, че 66 % от хората, които отиват на преглед при офталмолог, са с възпалени
клепачи?


Това е така, защото много често съзнателно или не, търкаме клепачите си с мръсни ръце. Както знаем кожата на клепачите е изключително деликатна и чувствителна и лесно може да се възпали. Именно поради тази причина правилната хигиена и грижа за нашите клепачи може да облекчи или предотврати най-различни дерматологични или офталмологични състояния.


И така какво включва правилната хигиена?


Използвайте мек почистващ препарат, специално формулиран за деликатната зона около очите или дори обикновен бебешки шампоан, разреден в топла вода, нежно масажирайте по линията на миглите и краищата на клепачите. Това помага за изхвърлянето на натрупаното масло, отломки и бактерии, намалявайки риска от възпаления и инфекции. Включването на хигиената на клепачите в ежедневната ни рутина, подобно на миенето на зъбите или лицето, може да доведе до значителна разлика в поддържането на здравето на очите.


В заключение, докато хигиената на клепачите може да не е толкова бляскава или забележима като другите аспекти на личната грижа, нейното значение не може да бъде подценявано. Възприемайки прости, но ефективни хигиенни практики, можем да запазим здравето и комфорта на очите си, осигурявайки ясно зрение и по-светъл поглед върху живота. В крайна сметка, когато става въпрос за здравето на очите, превенцията винаги е по-добра от лечението.